Diensten

Solutions to optimize your process flow

Volledig geïntegreerde productie

Flowject ontwerpt en bouwt volledige industriële automatisering en MES/MOM oplossingen, groot of klein, volledig geïntegreerd. 

Onze focus ligt op het bieden van efficiënte en toekomstbestendige oplossingen voor flexibele productieprocessen. We hebben jarenlange ervaring in het uitvoeren van zulke projecten in verschillende sectoren zoals de farmaceutische sector, biotech, food and beverage, zuivel, oil and gas en anderen, en dit over de hele wereld.

ERP interfaces, business logic, PLC commissioning, en alles daartussen.

Label scanning red lasers
Methodiek en visie

Schaalbare oplossingen

Agile, maar gestructureerd en compliant

Onze projecten worden uitgevoerd op een goed gestructuureerde manier, maar met een agile approach. Op deze manier kunnen we zeker zijn dat u op het eind van de rit een oplossing heeft die aan uw verwachtingen voldoet.

Na de initiële analyse starten we design en implementatie quasi gelijktijdig, met korte sprints en demo's zodat we tijdig feedback krijgen en kunnen bijsturen waar nodig. Alles wordt uitgebreid gedocumenteerd en gevalideerd volgens het V-model voordat we in productie gaan. Hierdoor zijn GAMP5 en andere compliance vereisten geen enkel probleem. Na inbedrijfname bieden we uiteraard blijvende ondersteuning.

Al onze software wordt op een correcte manier in versie beheerd met gekende systemen zoals git, en daarnaast uitgebreid gedocumenteerd.

Open protocollen en standaarden uit de industrie

Wij geloven sterk in industriële standaarden en open protocollen en gebruiken de ISA standaarden en design patterns als basis voor elk project. Verder blijven we vendor onafhankelijk waardoor we vrij zijn om steeds op zoek te gaan naar de beste oplossing, op maat van de klant.

Dit neemt niet weg dat we partnerships aangaan met bepaalde leveranciers wanneer we werkelijk geloven in hun product of oplossing. Op die manier kunnen we steeds de beste voorwaarden en ondersteuning bieden aan onze klanten. Bovenop deze producten bouwden wij een Flowject project bibliotheek zodat we zeer snel een volledig geïntegreerde en gestandardiseerde oplossing kunnen bieden.

Onze oplossingen zijn modulair en gebaseerd op open communicatie protocollen zoals OPC UA en MQTT. Op deze manier vermijden we vendor lock-in en zorgen we voor eenvoudige uitbreidbaarheid en communicatie met andere pakketten.

Technologische expertise

De klassiekers, met een goede reden

What's in a name?

De grens tussen de software oplossingen hieronder kan zeer vaag zijn. 

Bijvoorbeeld, sommige dingen opgelijst onder MES kunnen net zo goed door een SCADA of ERP pakket gedaan worden, en omgekeerd. Het belangrijkste is dat alles met elkaar verbonden is, maar dat tegelijkertijd elk onderdeel zijn specifieke taken heeft, en er voor elk data punt slechts 1 bron van waarheid is. We willen absoluut vermijden dat systemen elkaar tegenspreken, of dat we dezelfde data en functionaliteiten op meerdere plaatsen moeten implementeren en beheren.

Om dit te bekomen bouwen we onze oplossingen modulair rond een gemeenschappelijk datamodel. Zo vermijden we vendor lock-in en kunnen er gemakkelijk functionaliteiten toegevoegd, verwijderd, of verbeterd worden.

Dit betekent niet dat we voor alles op maat gemaakte code gaan schrijven, integendeel. Wanneer mogelijk gebruiken we bestaande tools en software pakketten waarvan de betrouwbaarheid uitvoerig bewezen en getest is, gemaakt door gevestigde namen in de industrie of grote communities van ontwikkelaars.Als we dan toch eigen applicaties ontwikkelen of bestaande pakketten configureren, is versiebeheer van cruciaal belang. Daarom gebruiken we git in elk project. 

Een high-level systeem dat alles met elkaar verbindt. Denk aan productie planning en order handling maar ook facturatie, HR, CRM, ...

Flowject ontwikkelt en implementeert zelf geen ERP systemen, maar we communiceren wel met ERP vanuit de MES laag. Het MES systeem kan ook bepaalde taken overnemen van het ERP systeem indien nodig.

We moeten vaak interfacen met de ERP pakketten van de grote spelers (SAP ERP and S/4HANA, Microsoft Dynamics NAV/365, Oracle JDE) maar hebben ook ervaring met kleinere ERP pakketten en op maat gemaakte oplossingen.

Het MES systeem brengt alles samen wat productie aangaat. Van planning over uitvoering tot rapportage en traceerbaarheid.

We zijn gecertificeerd expert in Siemens Opcenter EX PH en ervaren in AVEVA MES en op maat gemaakte MES systemen. Daarnaast zijn we ook bekend met vele andere grote en kleine spelers op de markt. Veel van deze pakketten zijn zeer gelijkaardig, en uiteraard blijft de kern van de MES functionaliteiten hetzeflde.

Wij hebben op een succesvolle manier MES projecten afgewerkt van verschillende formaten in verschillende takken van de industrie. Dit gaat van het ontwikkelen van een eenvoudige scanner app voor een voedingsbedrijf tot het opzetten van het volledige MES systeem (inclusief alle functionaliteit die hieronder staat opgelijst) voor nieuwe productiefaciliteiten (greenfield en brownfield) in de farmaceutische industrie.

Enkele MES functionaliteiten zijn:

 • Productieplanning
 • Beheer van master data
 • Workflows, interactieve operator instructies
 • Wegen en doseren
 • Elektronische handtekeningen en records
 • Barcode labels printen, scannen en reconciliëren
 • Automatische batch executie (geconnecteerd met SCADA/PLC)
 • Dynamisch herberekenen en bijsturen
 • OEE, BI en andere inzichten en analyses
 • Lot tracering en genealogie
 • Elektronische batch records creëren
 • Een digitale audit trail bijhouden
 • Interfacen met ERP (ontvangen van item masters, werk order planning, BOM's, stock updates, versturen van geconsumeerde en geproduceerde materialen en lot informatie, ...)
 • Interfacen met andere level 3 en level 4 systemen zoals PLM, LIMS, DMS, ...
 • Interfacen met SCADA/controllers om targets te verstuen en accurate productie data te ontvangen (over OPC, MQTT, specifieke protocols per leverancier, ...)

De SCADA laag geeft real-time informatie en controle over de machines en het productieproces, en verzamelt de nodige gegevens.

We have extensive experience with some of the biggest SCADA packages on the market. Certified experts in COPA-DATA zenon, Ignition by Inductive Automation, and AVEVA system platform, experienced and familiar with many others.

We believe in designing SCADA systems according to the ISA standards (ISA101, ISA88, ISA5.5, ISA18.2, ISA62443, …) to ensure optimal integration with both MES and PLC, and situational awareness for the operator.

Enkele SCADA functionaliteiten zijn

 • Real-time procesvisualisatie en controle
 • Alarm en event beheer
 • Data historian
 • Lokaal beheer van recepten en procesparameters
 • Automatische batch uitvoering
 • Notificaties en alerts
 • Gebruikersbeheer en beveiliging
 • Digitale audit trail
 • Hulp bij zoeken en oplossen van storingen

Volgens ons is de PLC nog steeds de koning van de proces sturingen in het veld. Robuust, snel en gemakkelijk mee te interfacen. 

Wij bouwen het liefst de volledige PLC software volgens het ISA88 model voor de gemakkelijkste en beste integratie met bovenliggende lagen.

We werken het meest met Siemens PLC's maar hebben ook ervaring met andere grote merken (Schneider, Beckhoff, Straton, ...) en veiligheidssturingen (Pilz, Sick, ...). Doordat we bekend zijn met alle talen in de IEC 61131-3 standaard en de meest voorkomende communicatieprotocollen zijn we in staat om de meeste PLC merken te ondersteunen.

Enkele eigenschappen en functionaliteiten van deze controllers:

 • Robuust
 • Snelle en tijdkritische sturingen
 • Digitale en analoge IO
 • Distributed IO (Profibus, Profinet, ASI, Modbus, …)
 • Interfacing capabilities (OPC UA, MQTT, …)
 • Veiligheid
Let's innovate!

Andere dingen die onze interesse wekken

Continu bijleren en verbeteren

Technologie verandert razend snel. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe technologieën die ons kunnen helpen uw productiviteit te verhogen.

AI, machine vision, cloud infrastructuur, AR, de lijst is eindeloos, en elke dag leren we weer wat bij. In een industrie zoals de onze is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar de beste oplossing, en experimenteren met nieuwe technologieën is daarbij enorm belangrijk. Dit betekent niet dat we bij elke nieuwe ontwikkeling onze oude systemen moeten weggooien, maar we kunnen niet blijven doen wat we doen omdat "dat is wat we kennen"

Wil je meer weten over onze expertise, of de rol van deze technologieën binnen uw bedrijf bespreken?